Community Centre and Neighbourhood Park

The town is committed to providing a community centre and neighbourhood park on the site of the former hospital. The development of the new community centre will begin in late 2018 with an opening scheduled for fall 2020.

On June 27, Town Council endorsed an overall master plan for the lands. Council also approved the following enhancements for the new Southeast Community Centre on the site: expansion of the single gym to a double gym ($470,000); therapeutic warm-water pool ($2,740,000); fitness centre ($2,550,000) and; an indoor walking track ($1,800,000). These features are in addition to the amenities already planned for the community centre: indoor pool (to replace Centennial Pool), multi-purpose rooms and space for intergenerational programming. Review the news release for more details or check out the June 27 Special Council Agenda for more information, including staff reports.

The creation of a community centre was recommended in the 2012 Parks, Recreation and Library Master Plan. A timeline for the overall project is available on the Former Hospital Site project timeline page.

Update

The demolition contractor has mobilized on site. The overall demolition and site remediation will take approximately 12 months to complete. The IPD team selected for the design and construction of the South East Community Centre is a multi-disciplinary team led by Graham Construction and Engineering Inc. and Diamond Schmitt Architects.

Recent community consultation

An open house was on September 28 at Town Hall where residents could learn more about what’s happened and what’s coming up next with the overall former hospital site project.

Residents were also encouraged to take part in one of two consultation sessions that day about the preliminary conceptual designs for the South East Community Centre that is planned for the site. A follow up public consultation on the Community Centre and park will take place this fall 2017.

The development of the community centre will begin in late 2018 with an opening scheduled for fall 2020.

Planning and Development Council — October 11, 2017
Proposed Official Plan and Zoning By-law Amendments

A number of Planning Act approvals are necessary in order for the redevelopment of the site to proceed including official plan and zoning amendments, and draft plan of subdivision/site plan approvals. Amendments to the town’s Official Plan and Zoning By-law will be subject to the statutory planning process.

The public meeting regarding amendments to the town’s Official Plan and Zoning By-law is scheduled to go to Planning and Development Council on October 11, 2017. For details, visit the Former Hospital Site Residential Development page.

 

Past meetings

Special Council Meeting – May 2, 2017

At this meeting, Council approved the five-year review of the Parks, Recreation, Libraries Facilities Master Plan and directed staff to report back on a parks and open space strategy to address issues and opportunities for future park acquisition.

Council also received staff reports on the former hospital site project including a financial overview and information on the new Southeast Oakville Community Centre. Council heard from staff about several potential community centre enhancements that were identified during public consultation.  The most frequently requested items and their potential costs include: expansion of the single gym to a double gym; therapeutic warm-water pool; fitness centre and; an indoor walking track. These features are in addition to the amenities already planned for the community centre: indoor pool (to replace Centennial Pool), multi-purpose rooms and space for intergenerational programming. Council referred a final decision on the community centre’s base funding and program enhancements to the June 27 Special Meeting of Council.

Public meeting - March 8, 2017

Previous public consultation and meetings with organizations and resident groups identified many of the desired program elements and amenities to be included in the new community centre. The town hosted a public meeting on March 8 to provide an update and overview (pdf) of what we've heard to date.

A staff report based on community consultation will be presented to Council in the spring, 2017

What we’ve heard

Community centre

As part of the town’s Parks, Recreation and Library Facilities Master Plan, the proposed amenities of the community centre include an indoor pool (to replace Centennial Pool), gymnasium, youth space, active living space, multi-purpose space and community rooms.

Residents provided feedback on their preferred amenities, including a desire for:

  • Therapeutic areas for children, including those with developmental disabilities;
  • A designated youth area;
  • An older adult facility;
  • Activity based amenities such as a pool (25/50 metre), pool or splash area for children, climbing wall, spinning room, fitness centre, table tennis, pool table, squash courts, multi-purpose rooms for yoga or aerobics, gyms, meeting spaces, arts and crafts rooms, etc.
    • Town staff heard a variety of opinions about pools: some residents wanted a 50 metre pool, especially for training, and others felt as though the town already has adequate facilities and that a large pool would create too much traffic without adequate parking on and around the former hospital site.
    • Other pool feature requests included: salt water, warm water/therapy pool, area for children, accessible ramps,
  • Areas for casual activity (conservations, reading, etc.);
  • Health care facilities for urgent and non-urgent care; wellness centre;
  • Indoor and outdoor space for First Nations, Metis and Inuit to practice and share healing arts;
  • Demolition of the former high school;
  • Free parking, as at other community centres; and/or
  • A sizable building to house activities and future uses.

Residents expressed a desire for the following attributes of a future community centre:

  • Accessibility;
  • Aesthetically pleasing, including a desire for greenspace and integration with existing architecture in the area;
  • Energy-efficient (including a suggestion for a green roof and solar panels); and/or
  • Suitable for multiple generations, and intergenerational activities

Neighbourhood park

 A neighbourhood park will also be developed on the site. A park block has been assigned a size of 0.3 to 0.5 hectares. Amenities may include a children’s playground, seating areas, horticultural beds, walkways and shade structure. Other potential amenities could include ½ basketball court or small spray pad in combination with a playground.

At an open house December 1, residents provided feedback about a potential park. The town heard requests for more, and larger, green spaces on the former hospital site. Opinions about the types of amenities were varied: some residents requested ‘passive park areas’ with open space, community gardens, trees and/or walking paths, while others were seeking activity-based structures such as a splash pad, skateboard/BMX park, market space or a greenhouse.

The community will be engaged in discussions about park amenities and size during the public consultation process related to the new community centre in 2017.

Studies

To help understand the site and its suitability for a community centre and park, the town has studied the following topics:

Protecting Chimney Swifts

The town is committed to working to protect the habitat of chimney swifts, a threatened migratory bird species, during the redevelopment of the former hospital site.

Current status

  • Each summer, a colony of about 150 of the birds roost in the four triple-flue chimneys of the former Oakville Trafalgar High School (OTHS).
  • Under the Endangered Species Act, the town will be required to maintain or replace existing chimney swift habitat as part of the redevelopment of the former hospital site.

Key facts

  • A structural assessment has confirmed that the former high school – a designated heritage resource – is structurally suitable for reuse and incorporation into the redevelopment concept for the site.

Next steps

  • Chimney swift habitat is one of several factors to be considered in the generation of potential designs for the new community centre.
  • Changes to the former high school will require Council approval of a heritage permit. Any changes to the chimneys will also have to be documented in compliance with the regulations set out by the Ministry of Natural Resources and Forestry to maintain or replace chimney swift habitat.
  • The town is required to minimize the effects of construction activities on the chimney swifts.

Assessing the potential for reuse

A Building Condition Assessment of the on-site parking garage was recently completed. The intent of the study was to determine the overall condition of the parking garage and develop a budget to estimate the cost of reusing the structure as part of the new community centre.

Current status

The Building Condition Assessment is complete; a final report is underway.

Key facts

The Building Condition Assessment included a visual inspection, and did not include any destructive testing. Below is a summary of the key findings:

  • Minor deterioration of the structure including peeling paint and salt damage.
  • Certain areas did not satisfy the current regulatory standards for minimum
  • concrete cover.
  • The steel staircases have areas of significant corrosion.
  • The exterior masonry and mortar is deteriorated.
  • The glazed walls are nearing end of life.
  • 25% of the steel doors and frames are corroded.

Next steps

Further review and studies will be required during the design phase of the new community centre to fully determine the cost and feasibility of using the parking garage as part of the development.

Ensuring structural integrity for redevelopment

The town is committed to ensuring structural integrity of the former Oakville Trafalgar High School (OTHS). A structural review and building condition assessment of the former high school was conducted to determine the structural feasibility of including all or part of the heritage building as part of the new community centre. The studies also looked at the preliminary cost to restore all, or parts of, the building.

Current status

A structural review and building condition assessment of the former high school is complete. Consultants are completing a final report.

Key facts

  • Built in 1908, the former high school is a designated heritage building and is to be conserved and incorporated into the new community centre.
  • As part of the review, the consultant conducted a visual inspection only and did not include any destructive testing.
  • Overall, the building structure was found to be in good condition with no structurally significant damage, distress or deterioration. Below is a summary of the key findings:
  • The load-bearing exterior clay brick masonry walls are structurally sound with localized areas of brick damage.
  • The floor framing is in good condition with very minimal evidence of damage, distress or deterioration, except in isolated areas.
  • A section of the main floor framing in the single storey, eastern most portion of the building, has collapsed due to past water penetration.
  • No significant deterioration was observed in the second floor framing.
  • The interior finishes are in poor condition.
  • The roof, windows and doors are in fair condition but have reached the end of their life cycle.
  • The north and south elevations have been significantly altered from their original state.
  • The four chimneys that serve as a habitat for chimney swifts appear to be stable with localized areas of brick damage.
  • The mechanical and electrical systems have been disconnected and are in an advanced state of disrepair and will have to be fully replaced.

Next steps

Further review and studies will be required during the design phase of the new community centre to fully determine how best to conserve and incorporate the heritage building into the new development, as well as costs associated with this work. Heritage permit approval will be required.

Reinventing the Brantwood Site

The Brantwood site is a former school currently owned by the town. Options for the future use of the site were evaluated through the South Central Public Lands Study.

Current status

The Council-endorsed land use option for the Brantwood site includes:

  • the conversion of the oldest and front portion of the school (a designated heritage resource) to four to nine condominium apartments;
  • seven detached residential lots with frontages of approximately 15 m each along Douglas Avenue; and,
  • a parkette with a relocated playground at the corner of Douglas Avenue and Palmer Avenue.

If the retention of the front portion of the school building is not feasible (i.e. structural, environmental), five detached residential lots with frontages of approximately 15m each could be created along Allan Street.

Key facts

A multi-disciplinary team led by MB1 Development Consulting was retained to prepare a viable redevelopment and implementation plan for the Brantwood site, within the context of the work completed through the South Central Public Lands Study.

In addition, environmental studies have been undertaken on the site to confirm that there is the ability to redevelop the front portion of the Brantwood School.

Next steps

Early in 2017 a Request for Proposal (RFP) will be commissioned to identify public- private partnership opportunities for the redevelopment of the site that meets the requirements of the town and provides certainty for the long term.

Contact

Questions and concerns may be directed to formerhospitalsite@oakville.ca and responses will be posted on this site for all residents.

Former Hospital Site

FAQs